درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی | طبیب اول

درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی توسط کادر حرفه ای طبیب اول


درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی با کادر مجرب طبیب اول

برای کسب اطلاعات لازم در زمینه درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی با ما همراه باشید. خشکی دهان پس از پرتودرمانی و شیمی درمانی، یکی از مشکلات رایجی است که اکثر بیماران سرطانی آن را تجربه می کنند. مواد موجود در سرم های شیمی درمانی، بر روی غدد بزاقی تأثیر داشته و باعث غلیظ و کم شدن بزاق می شوند. به همین دلیل عوارضی مانند خشکی دهان و گلو را در بیماران سرطانی ایجاد می کنند.

خشکی دهان بعد از شیمی درمانی یکی از عوارض جانبی بوده و ممکن است بر سلامت دهان و بلع آسان غذا مؤثر باشد. این بیماری در طول دوره های شیمی درمانی آغاز شده و ممکن است زمان زیادی به طول انجامد. لذا بیماران سرطانی مبتلا به عارضه خشکی دهان باید برای درمان به پزشک مراجعه کنند. در صورتی که بیمار توانایی مراجعه به مراکز بهداشتی را ندارد می توانید در این زمینه از خدمات مرکز پزشکی که در منزل ارائه می شود استفاده نمایید.

جهت بهره مندی از مقاله ذیل، ۳ دقیقه ای با ما همراه باشید

علائم خشکی دهان

خشکی دهان در بیماران مبتلا به سرطان، با علائم متعددی آشکار می شود. برای شروع درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی باید ابتدا با علائم عارضه خشکی دهان آشنا شوید.
چرا که در برخی موارد علائم به خشکی دهان مربوط نبوده و نشان دهنده ابتلا به بیماری های دهان و دندان است.

در بیمارانی که به خشکی دهان و گلو مبتلا هستند، بزاق خشک شده، پوسته پوسته و سفیدک زده ای در اطراف و یا درون دهان مشاهده می شود. لب های این بیماران هنگام باز کردن دهان حالت چسبناکی داشته و بزاقشان بسیار غلیظ است. غلظت بزاق در برخی موارد به حدی می رسد که به مخاط یا بلغم شباهت زیادی پیدا می کند.

افراد مبتلا به خشکی دهان، در نوشیدن مایعات غلیظ و مصرف مواد غذایی مشکل دارند. دهان این افراد به دلایلی مانند باز بودن هنگام خواب و تنفس، دچار خشکی زیاد است. بیماران سرطانی مبتلا به خشکی دهان، زبان داغ و سوزانی دارند.

در این افراد پس از مصرف غذا، تکه هایی از مواد غذایی روی زبان، لثه ها و دندان ها باقی می ماند. در بسیاری از بیماران نیز عارضه خشکی دهان به صورت زبان چاک چاک و برآمده قابل مشاهده می باشد. گلوی این افراد به طور مداوم دردناک بوده و دهانشان بوی بدی می دهد.

علائم خشکی دهان – طبیب اول

خشکی دهان چه عوارضی دارد؟

جدا از اینکه خشکی دهان، احساسی ناخوشایند برای بیماران سرطانی است، مشکلات زیادی هم برای این افراد به وجود می آورد.
پس لازم است اقدامات لازم برای درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی به سرعت در این بیماران انجام شود.

یکی از مهم ترین عوارض خشکی دهان، پوسیدگی دندان های بیمار است. علاوه بر آن ممکن است بیماران به بیماری های لثه نیز مبتلا شوند. بیماران سرطانی دارای خشکی دهان و گلو، افرادی مستعد برای بیماری های قارچی محسوب می شوند.
این بیماران با خشکی مداوم دهان، گیر پروتز و قابلیت نگه داشتن دندان های مصنوعی را از دست می دهند. در این افراد حس چشایی نیز رفته رفته کاهش یافته و مشکلات زیادی در بلع غذا و تکلم خواهند داشت.

روش های درمانی خشکی دهان

برای درمان خشکی دهان پس از شیمی درمانی، روش های مختلفی وجود دارد. برخی از روش های ساده و متداول برای درمان این عارضه عبارتند از:

رعایت بهداشت دهان و دندان

رعایت بهداشت دهان و دندان یکی از اصول اولیه برای درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی می باشد. به همین منظور پیشنهاد می شود روزانه سه نوبت مسواک زده و بهداشت دهان خود را رعایت کنید. استفاده از دهان شویه های مخصوص نیز می تواند تأثیر زیادی در کنترل خشکی دهان داشته باشد.

نوشیدن آب به اندازه لازم

به منظور کاهش خشکی دهان و درمان این عارضه، همواره مقداری آب سرد برای نوشیدن به همراه داشته باشید. نوشیدن مداوم آب باعث تأمین رطوبت دهان و گلو شده و از خشکی آنها جلوگیری می کند. به همین منظور در طول شب نیز یک لیوان آب در کنار تخت خود قرار دهید.

درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی | طبیب اول
نوشیدن آب به اندازه لازم – طبیب اول

استفاده از مواد تحریک کننده ترشح بزاق

مصرف آبنبات و آدامس بدون قند، پیشنهاد مناسبی برای جلوگیری از خشکی دهان پس از شیمی درمانی می باشد. چرا که مکیدن و جویدن از جمله فعالیت های تحریک کننده ترشح بزاق هستند. با خوردن بستنی یخی نیز می توانید ترشح بزاق را افزایش دهید. میوه های ترش مانند لیمو، آلوچه، آلبالو و … نیز راهکار مناسبی برای جلوگیری از خشکی دهان هستند.

استفاده از روغن های گیاهی

برای رفع و درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی از روغن های گیاهی مانند روغن بادام و نارگیل و بهتر از آن از روغن های حیوانی و کره حیوانی برای چرب کردن داخل ناف استفاده کنید. چرب کردن و روغن کاری داخل ناف و ماساژ آن معجزه می‌کند در درمان خشکی دهان و خشکی لب ها، حتما امتحان کنید.

بخور

بخور مرطوب کننده یا آبی از تأثیرگذارترین روش های درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی هستند. از این رو بخور آب گرم و بخورهای مصنوعی بر اساس توصیه پزشک قابل استفاده می باشند.

اجتناب از مصرف مواد تحریک کننده

نوشیدنی های الکلی و دخانیات، دو عامل مهم در کاهش رطوبت دهان و گلو هستند. پس پیشنهاد می شود مصرف این مواد را تا حد امکان قطع کنید.

روش های درمان دارویی خشکی دهان

محلول جوش شیرین و نمک، یکی از راه کارهای درمان خشکی دهان هستند. در حال حاضر، محلول هایی مانند بزاق مصنوعی نیز برای رفع خشکی دهان در بسیاری از داروخانه ها به فروش می رسند. اما اگر خشکی دهان آزاردهنده بوده و هیچ یک از موارد ذکر شده در درمان آن تأثیری نداشت، باید از دارو استفاده کنید.

داروهای پیلوکارپین، برم هگزین و سویملین از داروهای مؤثر در درمان خشکی دهان هستند. هنگام مراجعه به پزشک، حتماً علائم خود را بیان نموده و در مورد راهکارهای درمانی با او مشاوره کنید.
در صورتی که به دلیل عوارض شیمی درمانی، امکان مراجعه حضوری به پزشک را ندارید، می توانید از خدمات پزشکی در منزل استفاده نمایید.

پیشنهاد ما به سروران گرامی

طبیب اول به عنوان معتبرترین مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل، سابقه درخشانی در زمینه درمان خشکی دهان بعد از شیمی درمانی دارد.
در صورتی که خواهان استفاده از خدمات درمانی در منزل هستید، می توانید از طریق شماره های زیر با طبیب اول تماس بگیرید. پزشکان و پرستاران مرکز خدمات پزشکی طبیب اول در اسرع وقت به منزلتان اعزام خواهند شد. کادر پزشکی طبیب اول در اموری مانند تزریق سرم برای بیماران سرطانی و مراقبت از آنها تبحر کامل دارند.
پس با دریافت این خدمات از طبیب اول، از مراقبت و درمان بیماران تحت شیمی درمانی و کسب بهبودی در کوتاه ترین زمان، آسوده خاطر خواهید بود.

با تشکر از همراهی شما سروران گرامی
تحریریه طبیب اول

اطلاعات تماس و آدرس مرکز طبیب اول

تهران – میدان سبلان – سبلان شمالی – نبش خیابان نوری پلاک ۶۲۶ طبقه اول

تلفن:  ۸۸۴۴۸۴۳۲-۰۲۱

تلفن:  ۸۸۳۹۸۳۲۹-۰۲۱

مشاوره پزشکی:  ۰۹۱۲۳۳۵۶۳۸۸

مشاوره پرستاری: ۰۹۱۲۸۳۵۶۳۸۸

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 2 =